En stilla flört med 1930-talet i svart spets.

Under en titt på Emmaus år 2005 hittade jag ett riktigt guldkorn; en aftonklänning från 1930-talet helt i svart bomullsspets. Vissa revor i sömmarna men i övrigt fullt användbar, tyvärr precis för liten för att jag någonsin skall kunna komma i den. Vad gör man då? Jo, man syr en kopia av den. Jag valde att använda mig av en trikå istället för ett spetstyg, mest för att jag inte hade råd med gepyrspets, men även för att det är elastiskt och töjer sig så mycket som är behövligt. Mönstret blev inte blommigt som på originalet utan ett arabesque motiv.

En mycket snarlik spets till mitt klänningsoriginal, som har använts till den här klänningen du hittar via länken.

Jag utgick från originalet ifråga om modell, hög rund halsringning framtill som knäpps mitt bak med en tryckknapp. Nedanför är ryggen öppen i ett sprund hela vägen ned till midjan, för att visa upp ett stycke förförisk ryggtavla. Kjolen är i en mycket kvinnlig sjöjungfrumodell, dvs kjolen vidgar sig utåt till stor vidd nedanför knäna. Ärmarna är konstruerade i en idag ganska ovanlig men då relativt vanlig halvbolero variant.  Fjärilsärmen är lös framtill och fastsydd med ryggen bak. Eftersom spetsen är krusterad samman finns det egentligen inte en enda söm synlig på originalet. Det blev det dock på min kopia. Jag utgick från en modell med längsgående sömmar och en avskärning under bysten. Det var mer pga att jag har en något större byst som jag skar till den så än något annat.

Originalklänningen hade ingen underklänning (vilket var vanligast då) eller foder och då ryggen är öppen så djupt i ryggen är det svårt att bära någon bh under, i alla fall om kupstorleken är större än C-D. Alternativet blev att fodra kuporna med hudfärgad trikå, vilket blev en snygg lösning.

Förföriskt tunna, halvtransparenta tyger och nakna ryggar var högsta aftonmode under 1930-talet. Den här är stickad, kolla länken.

Ett halvporträtt som visar tygmönstret ganska bra.

Modellen är väldigt snarlik denna klänning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

2 kommentarer on “En stilla flört med 1930-talet i svart spets.”

  1. Sophia Blomqvist skriver:

    Men den överhängande frågan måste ju vara – vad hände med originalet?!?

  2. Originalet finns fortfarande kvar i mina gömmor. den är för vacker för att göra sig av med.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s