Italiensk renässans utifrån Eleonora Di Toledo.

På strandpromenadens parkering nedanför Kruttornet under Medeltidsveckan 2000.

Jag ville sy upp en snygg renässansklänning och helst ha ett mönster till klänningen ifråga. Jag hittade Janet Arnolds bok Patterns of Fashion The cut and constructions of clothes for men and women c1560-1620. I den fann jag Eleonora di Toledos begravningsklänning som verkade både enkel och elegant på samma gång. Tyvärr fanns det inget mönster på ärmarna så det fick bli att konstruera egna. Jag började med den här klänningen 1999, innan jag själv hade någon större erfarenhet av hur man hittar det mesta på internet och utgick från vad jag såg i boken och på de porträtt jag lyckades finna.

Eleonora di Toledo, målad 1543 av Agnolo Bronzino

Livet är är sytt i tre lager, bomullssammet ytterst, mycket stadig bomullscanvas i mitten och lakansväv som foder. Mittersta lagret är uppstadgat med rigelene som är påsydda direkt på tyget. Här hade jag ännu inte lärt mig hur man konstruerar egna mönster utan förstorade upp mönstret från boken med hjälp av koofficienter. Tur att man har en pappa som var villig att förklara för mig hur jag skulle göra där. Nu minns jag det bara vagt och brukar ännu blanda samman vilket som skulle divideras och vad som skulle multipliceras. Naturligtvis innebar det en hel del toallprovande och ändringar innan ett färdigt, anpassat mönster fanns att tillgå.

Jag planerade att göra samma form av guldnät som i porträttet utav guldfärgat band eller soutageband, där varje korsning skulle ankras med en pärla. På samma vis skulle ett hårnät göras. Det blev dock inte så på grund av tidsbrist. Kjolen och ärmarna hittade jag en bomullstwill i samma nyans som sammeten med ett fall som liknade bilderna på liknande klänningar.

Ärmarna skapades med hjälp av fyra jämnbreda band som fästes samman med hjälp av pärlor längs med slitsarna. Den mjuka rullen av ärm som kortats och fästs upp gjorde jag inte, just då kändes det tillräckligt mycket som en utmaning att bara få till ärmarna.

När jag nu surfat runt på internet har jag hittat dessa sidor som visar andra som också har sytt upp klänningar utifrån samma mönster – klicka på porträtten;

The Eleonora project

An Italian Showcase

Starlight Masquerade

Centuries Sewing


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

2 kommentarer on “Italiensk renässans utifrån Eleonora Di Toledo.”

 1. Laura skriver:

  Your dress is lovely! I wish I knew Swedish and could tell you without translating!

  • Thank you Laura.

   Since it is over ten years ago that I made it, it is no longer in my keep, I sold it to a friend who has used it multiple times and loves it.

   If I were to make a new gown (which I most definately will do) it will be in a brokade of some sort and done up with all knowledge I now possess as a tailor.
   Also, I have to get that book, Fashion in Florence 1540–1580: Eleonora of Toledo’s style and its influence. Didn’t know it existed.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s