Vikten av bra under – betydelsen av de rätta underplaggen

Först publicerat 6 december 2010.

Vilken uppsjö det finns av kvinnliga underplagg. Tyvärr är det även en djungel, både vad det gäller namnen, modeller och framför allt passformen och storlekarna.

Vad är egentligen en ”medium” när det kommer till behå?

Knappast betyder det att man har medelstor byst. Snarare är det en godtycklig översättning från konfektionsstorlekarnas ”medium”, som motsvarar en bystvidd mellan 86-94 cm dvs storlek 38/40 inom konfektionen. Det innebär dessutom sällan att behån ifråga ger något särskilt bra stöd, då det uteslutande är stretchmodellerna som återges i S, M eller L. Och det är ju stödet som faktiskt är hela poängen med en välsittande behå.

Alla kvinnor borde se till att skaffa sig en välsittande behå. Vad det innebär är att man går iväg till en underklädesbutik och blir måttad – ett mått över största vidden på bröstkorgen över bröstvårtan (oftast, varierar beroende av byst) och ett mått under bysten, precis i vecket under brösten. Måtten bör helst tas med behå på. Utifrån dessa två mått konstateras det vilken kupstorlek och bandstorlek man skall ha.

Sedan provar man ett par olika modeller tills man hittar rätt storlek.

En välsittande behå skall inte kännas, den skall vila rakt horisontellt runt om, dvs inte glida upp i ryggen eller låta brösten ramla ur under eller över kupan. Vidare så skall axelbanden inte glida ner eller skära in. Går man och får det (ordentligt) utprovat så får man dessutom en hel del gånger också uppleva att man inte är den storlek som måttbandet påstår.

Storleksguiden är just bara det – en guide. En 75B är inte alltid en 75B, du kan lika gärna vara en 65D som en 85A. Allt handlar om hur brösten ser ut, hur långt ifrån varandra de sitter, hur långt ut i armhålan de sträcker sig, om man har en fast eller något lösare byst. Är du smal om ryggen så inverkar det också, precis som det motsatta.

När du väl har hittat din egen, efter konstens alla regler utprovade, storlek så är det bara att ge sig ut i djungeln och hitta de som du själv gillar.

Då kommer nästa insikt – att alla olika märken inte alltid har överensstämmande storleksguider. Olika modeller kan också variera storleken, precis som materialet.

Varför är det nu så då?

Jo, det kommer sig av olika orsaker. Dels så beror det på att i behåns begynnelse som konfektionsplagg så hade olika tillverkare sina egna ”måttabeller” vilket inte alls hade någon som helst samhörighet med andra tillverkares tabeller. I slutet av 1950-talet började man allt oftare försöka sammanställa generella tabeller som samtliga tillverkare skulle följa. Bra, eller hur? Problemet är bara att det oftast har varit i respektive land. Nu tvättlappen förvisso börjat uppvisa flera olika länders storlekar, vilket underlättar något.

Vilka olika typer av modeller finns det då?

En hel del faktiskt. Med eller utan bygel, hel- eller halvkupa, balconette, push up, minimizer, vadderade eller ovadderade modeller. Det är några av de vanligaste. Helt klart är det mest en fråga om preferenser även om vissa av modellerna har tagits fram för att underlätta för oss kvinnor.

En bygel är alltid att föredra eftersom den ger stöd åt brösten oavsett storlek. Det gör även bygellösa, då skall man dock noga se till att det finns kryssformade stödband som ger stadga.

Balconette lyfter underifrån och ger en fyllig byst vacker form, precis som push up:en får en mindre att se fylligare ut.

Vadderad kupa ger mera stöd och fyller även upp kupan, en ovadderad är svalare och oftast sydd i elastisk spets eller mikrofiber som andas.

Minimizers håller in och får en stor eller mindre fast byst att kännas fastare. Bra både om man vill ha en mindre iögonfallande byst eller om man vill få känslan av att ha en fastare byst.

När man tränar är det också väldigt viktigt att man har en ordentlig sportbehå på sig. Även en liten och fast byst blir fort slapp efter idoga träning eftersom all rörelse påverkar och försvagar elasticiteten i brösten.

Vad som egentligen är det mest väsentliga är faktumet att en välsittande behå får allt annat som hänger ovanpå att se betydligt bättre ut. Oavsett storlek eller form på både byst och kropp så ger det ett slankare intryck när bysten sitter på rätt plats. Titta bara på alla dessa stilikoner från äldre dagar, samtliga såg definitivt till att ha ordentligt under. Om man då inte var Marilyn M, vill säga. Hon var ju okänd för att nästan aldrig ha på sig några underkläder – Alls!

Olika modeller och hur man måttar:

De olika sakerna man skall tänka på:

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,



Lämna en kommentar