Personligt värre – hur man framhäver sig själv på bästa sätt med kläderna, steg 1

Först publicerat 19 januari 2011.

Vad är det som får någon att uttrycka meningen ”det är bara SÅ du!” om någon annan, oavsett om det rör sig om ett sätt att uttrycka sig med ord, en handling eller kroppsspråk? Den andres personlighet.

Personligheten är ju faktiskt det som gör oss unika, precis lika mycket som våra fingeravtryck, ögonirisar och våra kroppar. Den ena kroppen är inte den andra lik, både kroppskonstitution, proportioner, hållning och nyanserna på hår, hud och ögon särskiljer kroppar åt. Personligheten är också det som ständigt är närvarande hos var individ i allt som denne företar sig. Borde det då inte vara självklart att uttrycka den och kanske till och med framhäva den med vad man bär på sig?

Kläder och accessoarer innebär en enorm möjlighet att göra just det, det är dock inte alltid så självklart för alla hur man på bästa sätt skall genomföra det. Som många nog är väldigt medvetna om så passar inte alla kläder till alla sorters kroppar; benen och armarna är antingen för långa eller för korta för plaggen, brösten är för små för att fylla upp plagget om de nu inte snarare tvärtom är för stora för utrymmet som avsats för dem i ett annars perfekt sittande plagg. Höfter, rumpa och lår är också ett stort problem för många att försöka få plats med i många plagg. För, till skillnad mot verkligheten, konstrueras konfektionsplagg efter en genomsnittlig mall med viss rörelsevidd tillagd utöver de ”kroppsmått” som genomsnittsmodellen har. Passar man inte i mallen så kan man inte klä sig modemedvetet? Fel.

Det finns plagg och modeller som klär alla kroppar, det svåra är helt enkelt att hitta dem. Likadant är det när det kommer till färgnyanser. Oftast brukar designers och klädkedjor se till att ha både varma och kalla nyanser i sina kollektioner för att så många som möjligt skall kunna köpa deras plagg. Det innebär dock inte att alla klär i just de nyanserna som de har valt. Hur vet man förresten vilka färger man klär i då? Det är ju onekligen en ren djungel. Enkelt sagt så klär man i färgnyanser som harmoniserar med ens egna färgnyanser man har på hår, hud och ögon. De som får huden att se klarare ut, ögonen att framträda tydligare och som helhetsmässigt gör att man ser piggare och friskare ut.

Sedan är det ju det där som är så svårt att sätta fingret på. Dessa människor som alltid ser bra ut, vars kläder ser ut att vara gjorda för dem, som känns bekväma, välklädda och eleganta i allt de sätter på sig. Vad är hemligheten där då? Svaret är att de har lärt sig att klä sig efter sin egen kroppsform, i de färgnyanser som harmonierar med deras egna och – som pricken över i, har sett till att framhäva sin egen, unika personlighet i detaljer och accessoarer. Det kan låta väldigt enkelt och det är det egentligen också, när man väl vet hur man gör.

Hur gör man då? Hur går man till väga? Enklast är att börja med hur man faktiskt ser ut, utan att börja med att klanka ned på sin lekamen och fullständigt lägga ned allt innan man kommit igång. Det finns några bra länkar på nätet som ger exempel på olika kroppstyper och några riktlinjer för hur man skall klä dem. De allra flesta är mer eller mindre någon av alla dessa typer, oavsett hur liten eller stor man är i omfånget eller längdmässigt sett. Alltid en bra början. Två av dessa är följande:

Trinny & Suzannahs ”The body type bible” för kvinnor

För män finns följande som inte alls är dum:
http://www.style-makeover-hq.com/male-body-shape.html

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s